dimarts, 23 de setembre del 2014

Un raig origina un incendi en Simat, afecta a Xeraco i arrasa 100 hectàrees de matoll.


El fuego se originó entre los términos municipales de Benifairó y Simat de la Valldigna. :: emergencias
L'espectacular tempesta elèctrica que es va produir la nit del diumenge a la Safor va ser la desencadenant de l'incendi forestal que es va originar a Simat de la Valldigna i que va afectar als termes de Benifairó i Xeraco. La caiguda d'un raig és la hipòtesi que cobra major força entre la recerca com a causant del foc. Aquest ha arrasat al voltant de cent hectàrees de muntanya baixa, matoll i una escassa pinada, segons fonts policials. Les flames van tenir el seu punt de partida entre els paratges de les Foies i Santoma a les 23.15 hores, entre Simat i Benifairó de la Valldigna, una zona considerada com a inaccessible. Durant la nit del diumenge el foc va anar guanyant terrè i va avançar per la muntanya malgrat la presència dels bombers. Fins al matí del dilluns no van poder intervenir els mitjans aeris. El foc havia arribat ja a Xeraco per una zona muntanyenca de difícil accés. A mitjan matí l'incendi va ser estabilitzat i al migdia es donava per controlat. Durant tota la jornada d'ahir han estat a l'àrea afectada efectius de brigades forestals per evitar que les flames es reavivessin.

Mitjans contra les flames
A més de bombers, brigadistes i Guàrdia Civil, en les tasques d'extinció van participar helicòpters i avionetes. L'actuació dels hidroavions ha estat crucial per delimitar el foc i extingir-ho. Les febles pluges que han caigut durant tot el dia d'ahir també van ajudar a refrescar el terreny. Segons va especificar el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana, un total de 12 mitjans aeris (8 avions airtractor i 4 helicòpters), han treballat durant el matí d'ahir en les labors d'extinció del foc. Els mitjans terrestres, 8 brigades d'emergències i 3 autobombes també van treballar en l'extinció del foc. L'alcalde de Benifairó de la Valldigna, Agustí Pascual, va manifestar ahir que el foc podria haver estat molt més nociu. «Com s'ha actuat molt de pressa i ha acompanyat la meteorologia, no hem hagut de lamentar un desastre». Tal com va relatar el primer edil, van ser els veïns els qui van avisar al telèfon d'emergències 112 de les flames. Pascual va indicar que el foc ha pogut afectar a una senda que va des de Barx fins a Tavernes de la Valldigna. Afortunadament, segons va agregar el primer edil de Benifairó, és un altiplà gran que es regenerarà aviat. No és l'únic incendi que s'ha produït aquest cap de setmana a la comarca. El diumenge a la tarda, sobre les 17.30 hores, va començar a cremar la partida dels Galerasses i el cañar de la Travessera del marjal de Xeresa.
Bombers de la localitat de Gandia, brigades i un helicòpter van aconseguir sufocar les flames unes dues hores després del succés. Es va cremar una hectàrea i mitjana de matoll i canyes. Hi havia diversos focus i tot sembla indicar que va ser intencionat, segons va indicar ahir l'alcalde de Xeresa, Tomàs Ferrandis. L'autoritat municipal, pel que fa a l'incendi de la Valldigna, va subratllar que es va viure amb expectació i inquietud a Xeresa, ja que es va témer que pogués arribar a aquesta població. Ferrandis va recordar que l'Ajuntament de Xeresa ha estat demanant permisos a la Conselleria perquè els propietaris sanegin les parcel·les abandonades. «Moltes d'elles han estat netejades i gràcies a això no s'ha produït cap desgràcia».
www.lasprovincias.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada