dilluns, 15 de setembre del 2014

Bellreguard presenta un llibre d'investigació sobre la pilota valenciana.

Bellreguard ha convertit des de fa anys la presentació del programa de festes en un autèntic acte cultural. El divendres, rendint culte a la tradició, es van presentar les festes de 2014 juntament amb el llibre ‘El joc de la pilota a Bellreguard, una història de val i quinze’. Es tracta de “una profunda recerca sobre l'afició a la pilota que va arribar al seu clímax en els anys 40 amb el Quintet invencible”, va explicar l'investigador històric Juan Antonio Torres, coautor del llibre al costat de Miquel Escrivà.
El quintet estava format per Carlets, Ullera, Miguel de Vaicama, Pometa i Juanito del Casino. La vídua i una filla de membres d'aquest mític equip i molts dels quals els van precedir com a jugadors professionals van anar pujant a l'escenari el divendres per rebre l'homenatge de l'auditori en ple. Tots, fins a arribar a Juan Galán, l'únic pilotari local que queda en actiu. En total s'han documentat 40 pilotaris professionals de Bellreguard al segle XX , les biografies dels quals apareixen en el llibre. Molts d'ells es trobaven a l'auditori.
Galán hereta un esport del qual les primeres dades històriques es remunten a 1609, l'any de l'expulsió dels moriscs, i al moviment repoblatori a València que va introduir l'afició a la pilota. De fet, l'actual carrer Sant Josep de Bellreguard va ser durant més de dos segles ‘el carrer de la pilota’.
La publicació presentada fa referència al primer document en el qual es relata la primera partida de pilota professional. Es tracta d'un article publicat en 1849 d'un històric desafiament en el qual participava un bellreguardí, Salvador Cremades, inclòs en l'equip dels millors jugadors al nord del Xúquer, que s'enfrontava al del costat sud. Juan Antonio Cremades resol que Salvador va ser un mite de la pilota “que va passejar el nom de Bellreguard per tota la Comunitat Valenciana i va sembrar molta afició al poble”. 
El llegat de Cremades va arrelar tant que a la fi del XIX apareixen a Bellreguard 12 professionals de la pilota, la qual cosa va moure al ric advocat Fernando Bosch a construir un nou trinquet. La renovació de les instal·lacions va ser l'entorn perfecte per generar una base de pilotaris de raspall i dalt corda. “Bellreguard va ser un referent en tota la província, sobretot en la dècada dels 40 amb el Quintet Invencible”, va sentenciar Cremades.
L'afició va arribar a estendre's tant que avui són molts els veïns que s'enorgulleixen de tenir pilotaris professionals en el seu arbre genealògic. El mateix alcalde de Bellreguard, Jaume Ascó, va tenir un record pels de la seva família en la presentació del llibre publicat en conjunt per edicions Tívoli i l'Ajuntament. 
www.radiogandia.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada