divendres, 8 d’agost del 2014

Entrevista a l'Alcalde de Xeresa Tomàs Ferrandis.

L'Alcalde de Xeresa fa un balanç de tot un any sobre la situació d'aquest poble. Ferrandis, el seu govern i els veïns es preparen per viure uns dies de festes allunyats dels problemes del dia a dia.

- Com està el tema de l'ecoturisme a Xeresa?
[Img #14783]- En aquests moments ja s'han engegat una sèrie d'iniciatives centrades en el “Piló” del Mondúver que està dins del terme municipal i el que ja tenim previst organitzar amb l'ajuntament de Xeraco i la Mancomunitat que és el “Montdúver Ultratrail”.
Serà un esdeveniment importantíssim en l'àmbit nacional i que puntuarà a escala internacional. Esperem poder celebrar-ho al maig de 2015.
D'altra banda, anem a engegar ja en 2015 l'alberg municipal i millorarem el control de la pesca en la marjal per evitar alguns problemes que hem tingut. Esperem que la Conselleria aprovi algun dia la nova Llei de Pesca.

- Quins objectius es planteja l'ajuntament ara?
- Ara mateix estem centrats en tres camps: la creació de l'oferta ecoturística, d'altra banda la millora del polígon industrial; fer arribar el gas natural i aconseguir la instal·lació d'una gasolinera a Xeresa, millorar els accessos i finalment millorar la condició dels treballadors aturats. Crec que malgrat ser un poble petit hem treballat molt en la formació dels treballadors aturats, cursos d'informàtica, anglès, plaguicides, etc… Un altre aspecte són les activitats que es fan des de l'Agència de Desenvolupament Local on ens centrem a trobar treball per als aturats.

- Què pot fer un petit ajuntament contra l'atur?
- En el cas de Xeresa cal destacar que l'activitat dels magatzems ha frenat la destrucció de llocs de treball, les xifres estan ahí. Evidentment, hi ha molt per fer a pesar que els números són menys dolents que en altres pobles.
Per aquesta manera reaccionem com ho vam fer quan el famós pla d'ocupació de Torró que bàsicament era com dir “com no sóc capaç de generar ocupació a la meva casa, els envie fora amb dos euros que ja veurem si els pague”. Vam ser nosaltres els que li pararem els peus per la via judicial.
El que he dit abans: treballar en formació i estar en contacte amb les empreses per aconseguir treball per a les persones del municipi. És una batalla complicada que intentem pal·liar amb una borsa d'ocupació municipal que és rotatòria i mensual. Al final d'any són unes 15 persones les que participen en la roda.
-En quin punt es troba el ja famós pas a nivell?
- ADIF s'ha compromès al fet que a mitjan 2015 pugui estar adjudicada l'obra i s'iniciï l'expropiació dels terrenys. A la fi de 2015 haurien d'iniciar-se les obres que s'haurien d'acabar a la fi de 2016 o principis de 2017. Es tracta de la sortida del poble i hem lluitat molts anys per aconseguir que finalment es fessin les obres que ara ADIF es compromet a realitzar.

- En quina situació es troba actualment el “caminàs”?
- Hi havia una idea de l'actual govern i de l'anterior corporació que era realitzar a la sortida de l'AP7 en adreça nord una nova carretera cap a la Natzaret-Oliva. És una idea desgavellada i irrealitzable des del nostre punt de vista donat el nivell de protecció que té el marjal, era un brindis al sol. Es va intentar pressionar políticament en favor d'aquesta opció el que va dificultar la sortida natural de Xeresa que era el pas a nivell de les vies del tren. Tot el que estava planificat des d'instàncies superiors és el que ja està realitzat.

- I en el tema cultural, què es fa a Xeresa?
- De tot, tant en l'àmbit de l'ajuntament com pel que fa a les diverses associacions que existeixen en el municipi. Mensualment editem el butlletí “Xeresa Cultural” on es recullen totes les activitats, des de cinema d'estiu, passant per activitats musicals o teatrals.

- Com fomenta el consistori tota aquesta activitat?
- És una inversió. Molta de l'activitat ve donada des de les associacions que cada vegada són més. Hem treballat molt en la col·laboració entre les diferents associacions culturals perquè hi hagi tot un seguit de sinergies que ajuden al fet que hi hagi més activitats.
Per la nostra banda, sempre que podem col·laborem en aquestes iniciatives.

- Com valora la situació econòmica de l'ajuntament?
- Considero que en general la situació de tots els ajuntaments és dolenta. Cada vegada hi ha més retallades des de totes administracions. El pla de Proveïdors que se'ns ha imposat ens ha condicionat molt, són d'aquest tipus de mesures que freguen l'absurd però la veritat és que podem dir que anem millorant.

- Quins deutes mantenen altres administracions amb Xeresa?
- Nosaltres vam recollir un problema molt greu d'endeutament, que de moment està controlat i part del deute que la Generalitat tenia amb nosaltres s'ha reduït. És veritat que quan s'aprova el pla de pagament a proveïdors de Montoro, nosaltres som els que hem d'assumir els deutes de la Generalitat i del Pla Camps o de deutes on ja teníem pactat el pagament a dos o tres anys. A les administracions que menys deute teníem de l'Estat, els ajuntaments, se'ns van imposar el banc, les condicions i el tipus d'interès.

- Què s'ha realitzat amb ajuda de la Diputació?
- Hem col·locat la gespa artificial i confiem al setembre poder signar un acord per executar una rotonda d'accés al polígon Hortil. En el cas de la Diputació no tinc queixa, una altra cosa és que no m'agradi el seu funcionament ni com es tria als Diputats Provincials. M'agradaria un ens més democràtic i transparent on els líders no siguin triats a porta tancada pels partits, com ara succeeix.

- Com es presenten les festes?
- No serien possibles sense la participació de molta gent jove. Destacaria el festival de Djs d'aquest cap de setmana o les “cordaes” que organitza la penya “Bota-li Foc”.
www.gentedelasafor.com

2 comentaris:

  1. Menos mal que esta tot ven escrit en valencia , com no esta en catala menuda porqueria qui escriu els articles no al catalanos y si al valencia ej sortir nooooo❌ , sascriu eixida

    ResponElimina
  2. No al gas natural per que dura problemes catastrofics y sera tot un jaleo

    ResponElimina