dijous, 7 d’agost del 2014

Els efectes de la sequera s'agreugen a la Vall i moren els primers peixos a l'Ullal Gran.

Los primeros peces muertos en el Ullal Gran de Tavernes ante el descenso de agua en el paraje natural. :: lp
Els problemes del camp derivats de la sequera no fan més que agreujar-se en *Tavernes. L'escassetat de pluja en la Valldigna està generant els primers problemes i comença a afectar alguns paratges naturals de la zona, com l'Ullal Gran. En aquesta zona natural, s'ha produït la primera mortaldat de peixos autòctons. Una desena de llises ha mort davant la falta d'aigua d'aquest naixement en superfície situat junt la carretera de la platja. La sequera ha reduït alarmantment el nivell d'aigua d'aquesta brollador. En l'estany queda tan sol una cinquena part de l'aigua que habitualment alberga, per la qual cosa les espècies que allí resideixen ja s'estan veient afectades.

La Valldigna sofreix el període més sec en 40 anys en recollir-se només 68 litres en sis mesos
En aquests moments, hi ha peixos morts per les ribes de les aigües. Aquestes espècies comencen a descompondre's sota el sol, i l'olor que emanen s'aprecia a molts metres. Aquestes llises mortes són de molta grandària, hi ha exemplars que sobrepassen els cinc quilos de pes i que criden més l'atenció en fer alguns dies que estan morts i estar inflats. Aquesta zona natural va ser regenerada fa uns anys coincidint amb la construcció de la carretera que va a la platja de Tavernes. Feia anys que el l'Ullal no estava tan sec i el que abans era una llacuna ara és poc més que un toll, amb zones de terra seca a la seva al voltant.
En aquests moments, es pot caminar tranquil·lament per part del jaç de l'estany sobre un esquerdat sòl sec. Malgrat tot, en la part més profunda encara queda aigua i, de tant en tant, s'aprecien escassos moviments dels pocs peixos que romanen amb vida. L'Ullal és una de les zones humides més importants de Tavernes. Els problemes d'aigua a la Vall es van percebent des de fa setmanes encara que no s'han produït talls de subministrament ni per a ús humà ni per a reg. Malgrat tot, fa uns dies agricultors i el Sindicat de Regants van alertar de la necessitat de prendre alguna mesura per prevenir talls en el reg, davant la falta de precipitacions, que estan deixant els aqüífers gairebé buits. De fet, 2014 està sent l'any més sec des que hi ha registres en Tavernes. Segons Meteovall, solament es porten acumulats en aquest any 68 litres a la Vall. Per aquestes dates, ja haurien d' haver plogut uns 230 litres per metre quadrat. En els pous que encara es rega a manta, cal organitzar els regadius perquè els aqüífers s'assequen i triguen a recuperar-se setmanes o mesos.
A la zona del Cambro, s'han assecat pous i hi ha hagut que perforar uns altres. En altres llocs, s'han arribat a fer fins a tres perforacions sense trobar aigua per al regadiu. El motor de la Séquia Bova fa més de tres mesos que no aboca aigua al ric Vaca. Les fonts de les muntanyes de la Valldigna, com la Sangonera o Fontetes de Cantus, estan seques des del passat mes de maig. I és que el nivell freàtic a la zona ha baixat en alguns llocs més de quatre metres. Si no plou aviat, l'escassetat d'aigua que sofreix Tavernes pot derivar en problemes encara majors dels quals s'han donat fins a aquest moment.
www.lasprovincias.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada