dijous, 21 de maig del 2015

La marjal de la Safor: Ni treballar, ni fer, ni créixer.

Parlar del territori és parlar del patrimoni i l'economia de moltes famílies. Aquest ha estat un enfoc que des de l'Alcaldia de Compromís sempre hem tingut quam hem parlat de la marjal i sense el qual no es pot defensar cap tipus de política.

Parlem en primer lloc de la protecció ambiental. La marjal en gran part, pertany a la Xarxa Natura 2000 i com a tal, des del govern de Compromís (Bloc) mamprenguérem la iniciativa de fer allò que la Conselleria des del 2002 no havia ni intentat: dotar-la d’una normativa que aportara una seguretat jurídica als propietaris de terres agrícoles. Seguint el consell i supervisió de tècnics de la Conselleria, anàrem més enllà d'una simple normativa i presentàrem una proposta de Pla Especial per a la Zona Humida. Proposta que, en aquesta legislatura, acabava en via morta. Tot un esforç del poble –que no ens corresponia- i que ha entropessat amb la incoherència irresponsable d’una Conselleria sense espenta i acomplexada pels excessos urbanístics. Tot i això, seguírem treballant en esta legislatura i, així, trobàrem una nova oportunitat d'encaixar tot el cos normatiu del nostre Pla especial (Ordenances) dins del que era la tramitació de les Normes de Gestió de la Xarxa Natura 2000.

Segons les directrius europees, la Generalitat tenia l’obligació d’aprovar este Normes de Gestió abans d’acabar el 2014. Però el menimfotisme del govern de Fabra no té límits i arribats a final del termini legal, el Ministeri els exigeix tornar a començar el tràmit per no haver fet un procediment d'Avaluació Ambiental. Si hui un llaurador de la marjal no té una norma clara a la qual atendre’s en usos, és culpa de la Generalitat que no ha acomplit. No ho diu l’alcalde de Xeresa, ho diu la Unió Europea.
Seguirem treballant per demanar celeritat al proper govern autonòmic.
Un segon tema que mereix també ser denunciat, afecta al PATFOR (Pla d'Acció Territorial Forestal).  Un cartografia o zonificació tant abusurda que incloïa urbanitzacions i deixava fora pinedes. També incloïa molts bancals conreats fins fa poc de marjal. Però el millor de tot són les respotes tant absurdes i gens aclaridores de la Conselleria reconeguent els errors sense més.
Un tercer tema pendent a resoldre afecta a la necessitat de regular la pesca, tant a les basses com les sèquies, conegudes com els “paralelos” pels aficcionats al bass. Regular bé la pesca pot ser una font d’ingressos i treball en un municipi que mira cap al turisme rural basat en les activitats d’oci a l’aire lliure.
Totes les reunions que hem  tingut en Conselleria concluien en que caldria esperar a la nova Llei de Pesca  Continental per fer un coto municipal. En gener de 2014 ja hi teníem un avantprojecte de la Llei; i hui continuem igual, encara no hi ha llei aprovada.
Resumint podem dir que tenim unes Normes de Gestió pendents, el que suposa un greu incompliment de directrius europees; un Pla d'Acció Territorial Forestal plens d'errades i centenars de propietaris afectats sense resposta de fa 3 anys, i l'avant-projecte de llei de pesca continental podrint-se al calaix.
De la Generalitat de Fabra no esperàvem inversions a la marjal. De fet, comprovem que ni tant sols es mantenen les instal·lacions que recepcionades del Ministeri com la ruta de Xeresa Gandia. Però, sincerament, he de reconéixer -amb certa vergonya- que l'executiu de Fabra encara ha sigut capaç de sorprendre'm amb la seua nul·la activitat legislativa. Una inactivitat que impossibilita a municipis amb projectes interessants per a la seua economia, treure'ls avant. Amb Fabra i el PP: ni treballar, ni fer, ni creixer.
Tomàs Ferrandis  en www.gentedelasafor.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada