divendres, 1 de gener del 2016

"La Cisterna".

Per les vespres de Reis, ara fa setze anys, ens reunirem per primera vegada els cinc que editàvem la revista la Cisterna. Ho férem una poqueta nit al bar de Brahim. Ara, amb la perspectiva que dóna el temps, aquella revista podia interpretar-se com l’hereva de la inquietud literària que a Xeresa havia estat plasmada en les distintes èpoques de la publicació el Racó de la Ferradura.
Una diferència bàsica era que la Cisterna tenia un caràcter més documentalista ja que, cada número es dedicava a un tema monogràfic com ara les festes de carrer, els oficis d’abans, els emboscats, l’estraperlo, els Successos, etcètera, etcètera. A més, s’afegien altres diversos articles i algunes seccions fixes de gastronomia, paisatgisme o un inventari espeleològic del terme.
Sempre tinguérem clar que la revista havia de ser independent i, per tant, autofinançada. Així, enteníem la independència com la llibertat d’escriure i d’opinar tenint com a límit el que ens marcava la nostra pròpia moral i el consens del consell de redacció. I per altra banda, editar una publicació sense inserir publicitat, sense cap ajut públic ens donava també la suficient distància per no haver d’acontentar ningú que no foren els nostres propis lectors. Per això, la primera edició que aparegué a l’abril de dos mil la pagarem de la nostra pròpia butxaca i els successius números s’autogestionaven amb la venda dels exemplars, que arribaren a ser més de tres-cents.
El col·lectiu “la Cisterna” va ser el que alertà sobre la imminent desaparició de la Servana en obrir el polígon del mateix nom i per això, encarregàrem el primer estudi arqueològic de la zona. Això permeté preservar l’edicifici quan ningú no en parlava, tot canviant la distribució dotacional de les zones verdes del polígon industrial per tal d’incloure el vell edifici, sen
se que això li suposara cap despesa al municipi. També denunciàrem reiteradament la sagnant explotació de la pedrera clausurada del Carritx i com afectava això al règim hídric del barranc durant les pluges torrencials; parlàrem de la mala gestió de l’incendi de l’any dos mil sis i d’altres situacions d’abandonament dels interessos del poble.
I així passaren vora sis anys, publicant ininterrompudament primer cada tres mesos i després cada quatre. Però aquest projecte que molts forasters seguien i consideraven una comesa lloable, ací, al polble, no va ser més que un altre plat amb què alimentar el menfotisme. És clar que aquella era una època on estava de moda caçar mosques a canonades o, dit d’una altra manera: acollonir el personal; i així, proliferaven les denúncices en el jutjat, els requeriments notarials, el mateix municipal enquestant els comerços que distribuien la revista i tot un arsenal d’armanent dictat amb molta pela i poc trellat amb la qual els ofesos defenien l’honor talment com hauria fet un samurai tot seguint el seu codi bushido. Per a riure!
Però, malgrat les enginyoses estratègies dissuassives, aquestes no van ser les que acabaren amb la Cisterna; va ser la indiferència del poble, dels lectors, aquella que ens dugué a la dilució periodística. Mai ningú de nosaltres no va rebre cap paraula d’encoratjament per tal de continuar el projecte. Més aviat, el veïnat corregué cap a casa i tancà la porta amb pany i clau només sentir un eco de la traca, tàctica, per altra banda, codificada a l’ADN del poble a base de bastonades. 
En última instància, em fa l’efecte que per a molts no pagava la pena de seguir una colla de saberuts ociosos amb la vida resolta que es torbava escrivint collonades. Després de setze anys, el temps ens dóna suficient marge per apreciar que no ens van véncer aquells que colpejaven sinó la resta que callà mentre ho mirava.
Joan Ll. Mollà

2 comentaris:

  1. M'ha agradat l'article; però no estic totalment d'acord amb el motiu de la desaparició de la revista. Es evident que es podria demanar més reconeixement per part de la gent; però a mi moltes persones me l'han fet arribar i són molts els que m'han demanat que els explique el motiu de deixar de publicar-la. Jo crec que també varem tindre culpa nosaltres: teníem massa obligacions i alguns havien deixat el poble. Potser qui més ens seguia i ens valorava era la gent més major i fins i tot en 2015 encara hi hagut qui m'ha preguntat: "Quan torneu a traure la Cisterna?". Però Xeresa ha canviat, l'altre dia quan passejava pel cementeri vaig veure que estava ple de fotos d'antics entrevistats i lectors de La Cisterna. Tindríem ara seguidors si tornàrem a publicar la revista? Podríem provar. Jo d'ací un any i mig, amb el permís de Rajoy, em jubile i encara tinc 112,70 euros cèntims de la caixa per pagar les primeres despeses.

    ResponElimina
  2. Tot i que comprenc perfectament els vostres motius, és una llàstima que desapareguera la Cisterna, m'encantava el vostre treball; preservar del voraç i inclement oblit la memòria popular i camperola i donar l'oportunitat als iaios a dibuixar el mapa d'un temps i un lloc és un luxe que els urbanites del segle XX necessitem per no perdre mai els orígens ni l'identitat. Si torneu a editar la revista, ja teniu un fidel i segur seguidor. Salutacions i gràcies per tot.

    ResponElimina