dimecres, 26 de novembre del 2014

La Falla de Beniopa edita un llibre de cuina sobre la gastronomia del poble.

El CdT Alqueria del Duc de Gandia ha acollit avui la presentació del llibre “Beniopa gastronòmica”, una àmplia recopilació de 80 receptes de cuina casolana d'aquest poble, editat per l'Associació Cultural falla de Beniopa i coordinat per l'Àrea de Cultura de la mateixa. El tinent d'alcalde de Beniopa, Toni Abad, ha agraït "aquest magnífic treball dut a terme per la comissió fallera beniopera, que dignifica el patrimoni de Beniopa, ja que la nostra gastronomia tradicional forma part del mateix i aquest llibre ajudarà al fet que no desapareguen moltes receptes que han passat de pares a fills". Abad ha destacat que es tracta del primer projecte que es realitza entorn de la commemoració dels 50 anys de l'annexió de l'antic municipi de Beniopa a Gandia, que es desenvoluparà durant l'any 2015.
[Img #16961]
Per la seva banda, el president de la Falla de Beniopa, Joanjo Reig, va recalcar que per a la falla ha suposat un gran esforç fer realitat aquest projecte. "No obstant això, com a associació cultural que som, estem donant un gran pas endavant", va destacar Reig, qui ha destacat que l'Associació Cultural Falla de Beniopa sempre ha apostat per la cultura valenciana, en la seva trajectòria de gairebé 40 anys, com amb la promoció del teatre en valencià, l'organització del ja desaparegut tir i arrossegament o la recuperació de la foguera de Sant Antonio.

Emili Selfa, que ha fet una gran aportació en el llibre, va indicar que "la cuina de Beniopa és una cuina feta per dones, però en la seva majoria dones treballadores, amb poc temps per a contemplacions". Selfa va recordar una dita molt coneguda en Beniopa que diu: "El forn ho fa tot bé". Així, la falta de temps per cuinar, en ser Beniopa un poble treballador, ha provocat una gran tradició de cuina de forn. El poble de Beniopa ha arribat a tenir vuit forns de coure, els quals permetien deixar el menjar preparat i anar a l'hora convinguda a per ell. Selfa també va comentar les peculiaritats de la cuina de Beniopa, citant alguns casos singulars. "Crida l'atenció que a l'hora de fer la cassola d'arròs al forn es pose un ou (que s'ha fet portar al forn) al centre de la cassola, o que algunes paelles s'adornen amb tallades d'albergínia", assenyala el col·laborador del llibre, qui recalca que "l'albergínia és omnipresent en la cuina i en el rebost de Beniopa".
Finalment, Emili Selfa ha fet referència a la restauració beniopera, com el cas del ja desaparegut bar Emilio, "amb gran coneixement de la preparació de les carxofes torrades que tanta fama li van donar i que feia com ningú"; la recepta del conill amb gamba del bar Ren "amb gran acceptació i que ha estat adaptada lliurement per beniopers amb resultats bastant reconeguts", sense oblidar Carnes Fuster que "ha sabut recollir el millor de la tradició de les carnisseries del poble".
www.gentedelasafor.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada