diumenge, 29 de novembre del 2015

Xeresa aprova una rebaixa de l'IBI del 3% que no entrarà en vigor fins a l'any 2017.

Fachada del ayuntamiento de Xeresa. :: ó.d.
El plenari de Xeresa va aprovar en la sessió d'aquest dijous una rebaixa de l'Impost de Béns Immobles (IBI) d'un 3%. Aquesta bona notícia per als veïns de la localitat no es consumarà fins a l'exercici de 2017, ja que el consistori no ha pogut impulsar una rebaixa per al proper 2016. La mesura va anar endavant per unanimitat, amb els vots dels set edils de Compromís i els quatre dels regidors del Partit Popular. L'alcalde de Xeresa, Tomàs Ferrandis, va explicar que el seu desig hagués estat executar aquesta rebaixa per 2016, però que la situació financera del consistori l'hi ha impedit.

El primer edil va indicar que durant el proper exercici el govern ha de fer front a diverses obligacions econòmiques, per la qual cosa no era viable impulsar una reducció d'impostos per 2016. Entre elles va destacar el pagament de 85.000 euros del préstec del Fons de Proveïdors o l'abonament de l'extra del 2012 als funcionaris. A més, el municipi ha d'augmentar els seus ingressos en uns 58.000 euros per complir amb el pla d'ajust.
A tot això, Ferrandis va agregar que la població ha vist minvats els seus ingressos en els últims anys, a causa de les retallades dutes a terme per l'Estat. En aquest sentit, l'edil va apuntar que les partides que rep la localitat de la seva participació en els tributs han caigut un 25%.
«Des de l'any 2010 aquests ingressos han anat descendint, per la qual cosa la capacitat d'actuació econòmica s'ha vist també reduïda», va afegir. La rebaixa de l'impost aprovada pel plenari de Xeresa té com a fi evitar l'impacte de l'augment cadastral. Ferrandis va explicar que una ordre del Ministeri d'Hisenda, que conclou en 2016, va elevar el valor dels habitatges en aquells municipis en què la revisió s'havia fet abans de 2006, amb la finalitat de recaptar més. Això va generar que a Xeresa s'hagi augmentat el valor cadastral dels immobles, alguna cosa que es vol contrarestar baixant la part local de l'IBI. En aquests moments els veïns paguen els seus tributs a raó de un tipus impositiu del 0,74%, però el plenari va aprovar reduir-ho al 0,72%. Amb això, s'aconseguirà minimitzar l'augment previst per al proper exercici i que suposaria un 10%. Així, amb la rebaixa del tipus local, la taxa urbana es reduirà «un 3%» i els veïns no percebran aquest augment decretat per Hisenda i que pagaran per última vegada. Xeresa també ha de retornar 39.000 euros a l'Estat, ja que el ministeri es va equivocar en la previsió d'ingressos de quatre anys i va abonar a moltes poblacions més diners del que li corresponia.
www.lasprovincias.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada