dimarts, 1 de setembre del 2015

El Govern valencià implanta la gratuïtat dels llibres de text.

El Govern valencià, que presideix el socialista Ximo Puig, ha anunciat aquest migdia un pla per aconseguir, aquest mateix curs, que els estudiants d'ensenyament obligatori (mig milió d'escolars) tinguen els llibres de text gratis. Puig, acompanyat pel conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha indicat que la iniciativa preveu comptar amb el suport de les tres diputacions provincials, els ajuntaments i la comunitat educativa. La proposta és la següent: Els pares i mares dels estudiants de centres públics i concertats presentaran la factura de la compra dels llibres abans d'acabar l'any als seus respectius ajuntaments. Amb el lliurament de la factura o justificant rebran 100 euros. En finalitzar el curs, si els estudiants retornen els llibres de text en bon estat de conservació, rebran altres 100 euros i el material quedarà en dipòsit per al curs següent. Les famílies que hagen conservat els llibres i compliment amb els requisits tindran els llibres gratis en el curs 2016 / 2017. La Generalitat pagarà una mica més d'un terç de la despesa prevista (17 milions d'euros), un altre terç serà a càrrec de les Diputacions provincials (8,5 la de València; 5 la d'Alacant i 2 la de Castelló, aproximadament), i l'últim terç del pressupost previst ho aportaran els ajuntaments.
La decisió del Govern de coalició (PSPV-PSOE i Compromís) suposa un canvi radical en la política d'ajudes a la compra de llibres de text desenvolupada pels Executius del PP, que durant la crisi van reduir la subvenció fins a arribar a suprimir el bono llibre i que aquest any havien consignat al voltant de 5 milions d'euros per a la compra de llibres dels col·lectius més desfavorits. El pla presentat hui, que no augmenta la despesa prevista al pressupost heretat del PP, es nodreix de modificacions de crèdit, tant de la Conselleria d'Educació com de la Conselleria d'Hisenda, que aporta 8,5 milions d'euros. Respecte a possibles reticències per part de diputacions i ajuntaments governats pel PP, Puig ha indicat: "Cap institució pot estar en contra que els xiquets tinguen llibres gratuïts dins d'un projecte educatiu". El conseller d'Educació, Vicent Marzà (Compromís) ha indicat que, després de reunir-se amb les confederacions de pares i mares d'alumnes, té previst reunir-se amb les editorials i els llibreters per implicar-los en el projecte i plantejar-los nous plans de foment de la lectura. Marzà ha explicat que la pretensió és que els llibres de text es puguen mantenir durant quatre cursos seguits.
La presidenta de la Confederació d'AMPAS Gonzalo Anaya, Eva Grimaltos, no ha ocultat la seva emoció per un pla que evitarà que hi haja pares que no porten als seus fills a escola durant la primera setmana per la vergonya de no poder pagar els llibres. "Esperava noves mesures assistencials", ha confessat Grimaltos, "no una mesura d'aquest envergadura".
Malestar en les diputacions del PP
El pla impulsat pel Consell ha estat rebutjat pel PP, que controla les diputacions d'Alacant i Castelló, que argumenta que la Generalitat ha decidit intervenir de manera unilateral al pressupost de les entitats provincials. Els populars han expressat el seu disgust per no haver estat consultats abans de la presentació del pla de gratuïtat de llibres de text i han qualificat l'actuació del president de la Generalitat de "sectària". D'altra banda, ajuntaments com el de València i la Diputació de València han mostrat la seva satisfacció pel pla anunciat en el Palau de la Generalitat i han mostrat la seva predisposició a participar i a dialogar per acordar els aspectes concrets del mateix.
http://ccaa.elpais.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada