dimecres, 2 de juliol del 2014

L'Ajuntament de Xeresa posa en marxa la campanya contra la mosca.


La campanya ajudarà econòmicament en l’adquisició del material i edita un tríptic amb recomanacions, indicacions i informació sobre la Certatitis capitata.

La regidoria d'Agricultura ha gestionat la compra de prop de 4000 recàrregues de mosquers per a que els llauradors de Xeresa puguen fer front a la mosca de la fruita en les varietats extra primerenques de cítrics i en els arbres fruiters.
Els agricultors poden acudir a l'ajuntament per a comprar les recàrregues, a partir del 1 de juliol en horari de 9:00 a 14:00 de dilluns a divendres.
L’Ajuntament ha negociat la compra per aconseguir un preu més barat i, a més, ha fet una aportació del 20% del cost de compra.
A banda, per part dels serveis tècnics de l’Ajuntament, s’ha editat un tríptic amb informació general sobre la mosca de la fruita, unes recomanacions a seguir i indicacions on es record, entre d’altres qüestions, la necessitat de col·locar en la cara sud dels arbres 4 mosquers per fanecada i recarregar-los –si cal- als 3 mesos. 
També s’enumeren una sèrie de bones pràctiques i que de seguir-les entre tots poden aportar un molt bon resultat.

Danys ecònomics de la mosca
És en l'actualitat, una de les plagues més important pels danys econòmics que causa, no solament sobre cítrics, ja que comença a produir danys sobre la fruita d'estiu, per a després, quan els cítrics comencen a canviar de color, continuar produint-los en ells.
L'atac es produeix en el camp i quan la mosca pica els fruits, diposita sota la superfície de la pell de 25 a 30 ous en cada posada. Normalment la mosca no fa una sola posada en un fruit sinó dos o tres.  Els ous més tard es converteixen en larves que s'alimenten de la polpa del fruit.
Dany produït per l'efecte de la picada de la femella sobre el fruit, per a realitzar la posta de ous, que és una via d'entrada de fongs i bacteris que descomponen la polpa; i a les galeries generades per les larves durant la seua alimentació. Tot açò produeix una maduració precoç i caiguda del fruit, i la consegüent pèrdua de collita.
Tots els fruits atacats per la mosca mediterrània són destrio automàticament, per la qual cosa perden el seu valor, i deprecien el valor de la resta de la collita del camp.

Cicle de la mosca
La mosca de la fruita o del Mediterrani, és un insecte  que en el seu desenvolupament per una metamorfosi completa de quatre estats: ou, larva, pupa i adult.
L'activitat de Ceratitis capitata augmenta a la primavera arribant a màxims d'activitat a l'estiu, podent romandre inactives les pupes durant l'hivern si les condicions climatològiques no li són favorables.
El cicle tarda a completar-se de 21 a 30 dies en condicions òptimes. Depenent de les condicions climàtiques concretes de cada zona i cada any, pot arribar a tenir fins a 7 o 8 generacions anuals.
Durant la seua vida, la femella pot arribar a posar una mitjana de 300 ous i quan les condicions d'ambient i alimentació són favorables posen fins a 800 ous.

La mosca pica els fruits, diposita sota la superfície de la pell de 25 a 30 ous en cada posada. Normalment la mosca no fa una sola posada en un fruit sinó dos o tres.   
Els ous es converteixen en larves que s'alimenten de la polpa del fruit.
www.xeresa.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada