dimecres, 8 d’octubre del 2014

La Safor commemora el 9 d’octubre amb múltiples activitats.

senyera tapies
Un any més s’acosta el gran dia dels valencians. Arriba el 9 d’octubre i hi ha fa amb una agenda carregada d’activitats per a fer, d’este dia, un dels més màgics per a commemorar la identitat d’un poble, d’un territori. El 9 d’octubre simbolitza la tornada del Regne de València a mans cristianes. L’entrada del rei en Jaume I i la seua voluntat d’aconseguir una identitat jurídica pròpia, els Furs. Tot va ocórrer l’any 1238, però encara hui continua viva la lluita per la personalitat valenciana. És per tot plegat, que totes i cada una de les localitats valencianes celebren a la seua manera esta data tant important, on, efectivament, la música, les cercaviles i els àpats conjunts prenen un paper protagonista. Tanmateix, durant els dies previs, des de hui dimarts 7 d’octubre fins el proper divendres, 12 d’octubre, Gandia aposta per la ‘Mocadorà de Sant Dionís’, una activitat duta a terme al Passeig de les Germanies organitzada per l’Associació de Pastissers i Forners de Gandia i la Federació de Comerç de Gandia, que enguany celebra la seua 3ª edició i que pretén recuperar la festivitat de Sant Donís com la festa dels enamorats valencians. Tanmateix, a part de parades gastronòmiques també hi es fan tallers didàctics de dolços per a xiquets.


ACTES COMMEMORATIUS DEL 9 D’OCTUBRE A GANDIA

Dimecres 8

19 h Ajuntament de Gandia. Saló de Plens Acte institucional en commemoració del 9 d’Octubre
19.30 h Plaça Major Baixada de la bandera, des del balcó de l’Ajuntament. Processó cívica de la bandera, acompanyada per la corporació municipal i representants de diversos col·lectius de la ciutat, pels carrers del centre històric. Durant el trajecte, es farà un homenatge al rei Jaume I, en el bust situat a la plaça que porta el seu nom. Entitats participants: Colla de Gegants i Cabuts Roís de Corella, Grup de Dolçainers i Tabaleters de la Safor, Banda UAM Sant Francesc de Borja.
21.30 h Sopar d’entrepà a la plaça Prado
23 h Cara a cara de xarangues, entre l’AAM del Real de Gandia i la Xaranga Aureba, d’Oliva. JUNTA MAJOR DE GERMANDATS DE SETMANA SANTA

Dijous 9

11,30 h Jardí de la Casa de Cultura. Entrada lliure XX Festival de Bandes de Cornetes i Tambors. Participaran les formacions següents: Agrupación Musical Virgen del Sufragio (Benidorm); Banda de Cornetes i Tambors Confraria Mujer Verónica (Pego); Banda de Cornetes i Tambors Mare Nostrum (València); Banda de Cornetes, Gaites i Tambors Mare de Déu Blanqueta (Grau de Gandia); Banda de Cornetes i Tambors Ecce-Homo (Gandia).
12 h Avinguda República Argentina. Paelles al carrer
18 h Jardí de la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós. Festival de Bandes de Música. Concert de Música Valenciana. Entrada lliure. Hi participaran les tres bandes musicals de la ciutat: Banda Unió Artisticomusical Sant Francesc de Borja (dir. Jacobo Ferrer Cortell), Banda Associació Musical Grau de Gandia (dir. Josep Joan Martí) i Banda del Centre Musical de Beniopa (dir. José Luis Granados Martínez)
ACTES COMMEMORATIUS DEL 9 D’OCTUBRE AL GRAU DE GANDIA

Dijous 9

11 h Passacarrer pels carrers del Grau
12 h Homenatge i ofrena floral al rei Jaume I, en el monòlit situat al jardí del carrer de la Nau MOROS AL RAVAL
Divendres 10

21 h Sopar de Germanor a la Cabila (plaça rei En Jaume)
00,00 h Entradeta festera, amb banda de música de les Filades Mores i Cristianes pel nucli antic de la ciutat.
Dissabte 11

10 h Esmorzar, a la Cabila (plaça rei En Jaume).
12 a 14 h Entradeta festera, amb banda de música de les Filades Mores i Cristianes pel passeig de les Germanies i Centre Històric.
14 h Dinar de germanor amb les comissions festeres de les poblacions de la comarca que desfilaran en l’entrada, a la Cabila (plaça rei En Jaume).
19,30 h Entrada de Moros i Cristians
 21,30 h Homenatge a la marxa mora ‘Chimo’. Al pati d’Armes del Palau dels Borja, les bandes de música que han participat en l’entrada, interpretaran la marxa mora ‘Chimo’, en commemoració del 50 aniversari de la seua creació.
22 h Sopar de Germanor, a la Cabila (plaça rei En Jaume)
Diumenge 12

14 h Dinar fi de festa, a la Cabila (plaça rei En Jaume)

ACTES COMMEMORATIUS DEL 9 D’OCTUBRE A OLIVA

Dijous 9

19 h Teatre Olímpia. Teatre Amateur Vila d’Oliva a càrrec de Lletraferits i Comediants amb “Amnèsia”.
Divendres 10

18 h Parc de l’Estació. Teatre infantil: “La llengua de Jaume I”
20 h Parc de l’Estació. Correllengua
23 h Teatre Olímpia. Concert del grup ‘Verdcel’
ACTES COMMEMORATIUS DEL 9 D’OCTUBRE A XERACO

11:30 h Partida de pilota amb entrada gratuïta. Al trinquet municipal.
11:30 h Cercavila pels carrers del poble amb els Gegants i Cabuts dels Xirimiters de Castelló de la Ribera, amb repartiment de dolços. En arribar a la plaça de la Generalitat actuació de dansa a càrrec del Grup de Danses de Xeraco.
De 17:30 a 20:00 h Activitats infantils a la Plaça Generalitat: parc infantil amb unflaves, tallers i trenet.
ACTES COMMEMORATIUS A TAVERNES DE LA VALLDIGNA

    Dimecres 8

20:30 h. Casa de la Cultura. Recital ‘De Banda a Banda’ amb Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani
    Dijous 9

12 h Passeig del País Valencià. Dansada a càrrec del Grup de Balls Populars ‘La Vall de Tavernes’. En acabar la dansada, activitats infantils a càrrec de Globus Teatre
Per a saber la programación d’altres localitats, visiteu la web dels sis ajuntaments.
www.saforinformatiu.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada